Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΟΥ ΒΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΙΜΑ




Ένα Σάββατο στον Εσπερινό ο Μοναχός Θεολόγος περί τα 1933, μετά τον λόγον του,

μας λέγει:

''αύριο Κυριακή το πρωί,  να μαζευθούμε όλοι στην πλατεία της Μητροπόλεως

 για να διαμαρτυρηθούμε,

που μας διώχνουν τους Ιερείς μας και μας κλείνουν τους Ναούς μας.

Να μην λείψη κανείς!

Την άλλην ημερα λοιπόν, Δέσποτα, σηκώθηκα χορτασμένος από τον ύπνο,

έφαγα καλά και ας μην ξεχνάμε πως ήμουνα ακόμη μποξαδόρος και 20 ετών νέος!

Φόρεσα τό ''καβουράκι'' μου,

λες καί θα πήγαινα για ρομαντικό περίπατο, και ορεξάτος και σφυρίζοντας στον δρόμο έφθασα στην Μητρόπολη,

ακριβώς στην ώρα μου.

Έκανα την σκέψη:

Σαν έφθασα, Θεέ μου, τι κόσμος ήταν μαζεμένος εκεί!

'Αντρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά!'

Ολοι οι γύρω δρόμοι της πλατείας Μητροπόλεως, μέχρι και τά δρομάκια τής Πλάκας ήταν γεμάτα...


Επίσης άλλοι χριστιανοί από τών εξωστών των οικιών των, παρακολουθούντες τας βιαιοπραγίας των αστυνομικών οργάνων κατά των χριστιανών, βιαιοπραγίας αίτινες υπενθυμίζουν μικράν τινα εικόνα των αρχαίων διωγμών των Χριστιανών υπό των απίστων, ηκούσθησαν μετ' αγανακτήσεως να εκφράζονται κατά του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δεν είναι ποιμήν της ειρήνης, ο πράος και ταπεινός, αλλά ο άνθρωπος της διαιρέσεως και του διχασμού ,των αιμάτων και των ταραχών. Ακούς εκεί, θέλει να αλλαξοπιστήσουμε, να μας κάμη φράγκους. Γυρεύει να αιματοκυλήση τον λαόν. Τί κακόν έκαμαν αυτοί οι άνθρωποι; Φωτογράφος παρατυχών εις τας ως άνω βανδαλιστικάς σκηνάς επεχείρησε να αποθανατήση, αδιάστατον πειστήριον των βανδαλισμών των αστυφυλάκων, την αποκαρδιωτικήν σκηνήν, εδέχθη εκ των όπισθεν ισχυρόν γρόνθον παρά αστυφύλακος εν πολιτική περιβολή, ενώ έτερος επωφεληθείς ευκαιρίας επεχείρησεν να αφαρπάση την μηχανήν.


Η αδικαιολόγητος αυτή μανία των αστυνομικών και η αψυχολόγητος ενέργειά του,το σύνθημα της επιθέσεως δώσαντος διοικητού του Β' αστυνομικού τμήματος είχεν ατυχώς και τα θυματά των. Μέχρι προχθές εσπέρας εξηκριβώθη, ότι είναι τραυματισμένοι από τα γκλοπ και τας ράβδους των εν πολιτική περιβολή αστυφυλάκων και του μόνου εκ του σώματος των αξιωματικών, καίτοι εις την πλατείαν παρευρίσκοντο άνω των 10 συναδέλφων του, νομίσαντος ότι εκινδύνευσε το πολίτευμα και το καθεστώς οι εξής: Παντελής Αλλοίμονος, Λέσβου 42, Ελευθέριος Αλιφραγκής, Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια, Μιχαήλ και Παύλος Γιοσάκης, συνοικία Καλλιπόλεως-Πειραιώς, Βασίλειος και Ιωάννης Κοντοβράκης, Κανάρη 8 Πειραιεύς, και Χαρίκλεια αγνώστου επωνύμου, και ο Δημήτρης Γούναρης. Αλβανίας 3. Ηδύνατο κάλλιστα ο κ. αστυνόμος μετά συναίσεως να χειρισθή το ζήτημα τόσον της συγκρατήσεως του Ελληνικού πλήθους, όσον και της φυσικής διαλύσεως τούτου χωρίς να υπάρχουν ούτε τα θύματα, ούτε να ευρεθώμεν προ αληθούς εικόνος διωγμού των χριστιανών κατά παραγγελίαν αυτού του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.


Τούτο θα απετέλη τιμήν δια την αστυνομίαν, η οποία μετέβαλε καταστολήν βέβαια χωρίς να μεταβάλη και τρόπους, τους οποίους η κοινή γνώμη απεδοκίμαζεν, οσάκις ευρίσκετο προ αυθαιρεσιών του σώματος, το οποίον αντικατέστησαν,και το οποίον εθεωρείτο ότι δεν αρμόζει εις την εξέλιξιν του λεγομένου πολιτισμού!... Σημειώσεις των ''Πατρίων''. Τις ημέρες εκείνες συνεδρίαζεν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταξύ των θεμάτων της ήταν καί το Ημερολογιακό... Η Κοινότης των Γ.Ο.Χ. εκάλεσεν από όλην την Ελλάδα αντιπροσώπους των Γ.Ο.Χ., οι οποίοι συνήλθαν σε μεγάλη Αίθουσα των Αθηνών την Πέμπτην της 22ας Οκτωβρίου 1933 παλαιόν εορτολόγιον. Οι συγκεντρωθέντες, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων της εποχής εκείνης υπερέβαιναν τους 2.000 αντιπροσώπους. Στους συγκεντρωθέντας ωμίλησαν πολλοί. Τέλος ωμίλησεν ο Καθηγητής και Διευθυντής της εφημερίδος ''Κήρυξ των Ορθοδόξων'' Εμμανουήλ Χανιώτης (ο μετέπειτα Μάρκος Μοναχός), ο οποίος ανέπτυξε το συνταχθέν και προς ψήφισιν από τους αντιπροσώπους Ψήφισμα. Στο Ψήφισμα αυτό μεταξύ άλλων παρακαλούσαν,αλλά και απαιτούσαν από την Ιεραρχία και την Κυβέρνησιν Ελευθερίου Βενιζέλου,την επαναφορά, χάριν της Εκκλησιαστικής Ενότητος, του Πατρίου Εορτολογίου.


Τέλος ''Διαδηλούσι την στερράν και ακλόνητον αυτών απόφασιν όπως αμυνθώσι κατά πάσης τυχόν πιέσεως και βίας προς περιορισμόν της Συνταγματικής κατοχυρωμένης θρησκευτικής αυτών ελευθερίας και όπως δια παντός νομίμου μέσου καί δια πάσης θυσίας επιβάλλωσι τον σεβασμόν προς τε την ελευθερίαν, προς τας Ιεράς Παραδόσεις και προς την μακράν και διηνεκή επί αιώνας πράξιν της Εκκλησίας, συντελούντες δι' όλης αυτών της ψυχικής δυνάμεως και δι' όλων των επιβαλλομένων μέτρων προς αποκατάστασιν της διασπασθείσης Εκκλησιαστικής ενότητος... Το ψήφισμα αυτό ενεκρίθη δια βοής παμφηφεί, και 15/λής Επιτροπή το επέδωσε στους Αρχιερείς και στην Κυβέρνησιν. Κατά την συζήτησιν του ημερολογιακού ζητήματος, τέσσερεις Αρχιερείς έκαμαν προς την συνεδριάζουσαν Ιεραρχίαν την κάτωθι βαρυσήμαντη πρότασιν περί ημερολογίου. Του Ορθοδόξου Επισκόπου οφείλοντος, κατά τον Απόστολον των Εθνών, να γίνηται ''τα πάντα τοις πάσιν ίνα πάντως τινάς σώση'' και, επειδή η Εκκλησιαστική Οικονομία ουδέποτε και εν ουδεμία περιπτώσει αφήρεσε ταις Οικουμενικαίς και Τοπικαίς Συνόδοις και τοις Αγίοις Πατράσιν, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μητροπολίται του Ελληνικού Κράτους, της αληθούς ειρήνης και της ενότητος του χριστιανικού πληρώματος προνοούμενοι, υποδεικνύομεν ευλαβώς εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον της Ιεραρχίας, ως μόνην δυνατήν λύσιν προς επαναφοράν της δι’αντικανονικής εισαγωγής του Νέου Ημερολογίου εις την Ορθόδοξον ημών Εκκλησίαν διαταραχθείσης ομονοίας και ψυχικής ηρεμίας του ευσεβούς ημών λαού, την επιστροφήν εις το Β.Δ. της 18 Ιανουάριου 1923, καθ ο, η μεν Πολιτεία δύναται να τηρήση το Νέον Ημερολόγιον, η δε Ορθόδοξος Ελληνική Εκκλησία το Πάτριον Ιουλιανόν Εορτολόγιον, έως ου δι' Οικουμενικής Συνόδου ή διά Συνόδου Μεγάλης Τοπικής, εν η, να αντιπροσωπεύωνται καταλλήλως άπασαι αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι,μελετηθή και εισαχθή, το υπό της καθόλου Ορθοδόξου Εκκλησίας παραδεκτόν γεννησόμενον Ημερολόγιον.


Εν Άθήναις τή 11 Οκτωβρίου 1933

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΙ 

+ Ο Δρυϊνουπόλεως καί Πωγωνιανής ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 

+ Ό Κασσανδρείας ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ 

+ Ο Δημητριάδος ΓΕΡΜΑΝΟΣ 

+ Ό Δράμας καί Φιλίππων ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ



Η συζήτησις διεξήχθη θορυβώδης και τέλος ο Αρχιπίσκοπος Χρυσόστομος κατάφερε με την πλειοψηφία των φίλων του να καταποντίση την συζήτησιν και να εγκρίνη και άλλα πιεστικά μέτρα κατά των Παλαιοημερολογιτών. Έτσι υπό τοιαύτας συνθήκας οργανώθηκε και επραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριον της Κυριακής έξω από τον Μητροπολιτικό Ναόν, όπου μέσα λειτουργούσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος μετά 12 Μητροπολιτών (των λοιπών Αρχιερέων συμπροσευχομένων) και δεκάδων Ιερέων, επί τη λήξει των εργασιών της Συνεδριάσεως της Ιεραρχίας. Στό κοινωνικόν, περί ώραν 10.30 π.μ. ωμίλησεν ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Σεραφείμ Παπακώστας. Σε κάποια στιγμή της ομιλίας του, κάποιος απ' έξω του Ναού φώναξε: -Κάτω οι Μασώνοι! -Κάτω οι άθεοι! Οι εκκλησιαζόμενοι Νεοημερολογίτες που ευρίσκοντο κοντά στην έξοδο του Ναού επετέθησαν κατά των Παλαιοημερολογιτών καί δημιουργήθηκε σύγχυσις με φωνές απ' όλα τα μέρη. Ο Αρχιεπίσκοπος μπροστά στην κατάστασι αυτή,κάλεσε στο Ιερό τον επί κεφαλής των αστυνομικών, Διοικητήν του Β'Αστυνομικού Τμήματος, κάποιον Τσιρώνη ονόματι, και έδωσε εντολή όπως με κάθε τρόπο και μέσον διαλύση τούς Παλαιοημερολογίτες!


Έτσι δικαιλογούνται οι βανδαλισμοί των αστυνομικών κατά των Παλαιημερολογιτών. Έγιναν και με.... Αρχιεπισκοπικές ευλογίες!Ήταν ο ηλικιωμένος Βασίλειος Κοντοβράκης από το Κρανίδι και κάτοικος Καλλιπόλεως Πειραιώς. Παρά την ηλικία του (69 ετών) ήταν χειροδύναμος και ζηλωτής των Πατρίων Παραδόσεων. Εκεί στο συλλαλητήριον για την Ορθοδοξίαν, έδωσε το παρόν μαζί με τον γυιο του Ιωάννην, και αγωνίσθηκε και ξυλοκοπήθηκε αλύπητα, που τραυματίσθηκε σοβαρά. Παρ' όλον τον τραυματισμό του, αλλά και την ηλικία του,συνελήφθη και προφυλακίσθη με την κατηγορίαν της ''αντιστάσεως κατά της Αρχής''. Τα σοβαρά τραυματά του διέκοψαν την προφυλάκισίν του και μετεφέρθη στο σπίτι του. Μετά από δύο χρόνια, και συγκεκριμμένα τον Απρίλιον του 1935 εκοιμήθη εν Κυρίω εξ' αιτίας των τραυμάτων του,παρουσιασθείς στον Κύριον φέρων  ''τα στίγματά Του'' για την αγάπη του προς την Ορθοδοξίαν. Την ώραν που μετεφέρετο στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Καλλιπόλεως για να ψαλλή η Νεκρώσιμος Ακολουθία, κατέφθασε ένας αστυνομικός με μία κλήσι στο χέρι, καλώντας τον νεκρό για να... δικασθή για τα επεισόδια του 1933! Τα στοιχεία αυτά, μας τα έδωσε ο εγγονός του κ. Βασίλειος Βλάχος, μέλος κι αυτός της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ.



Εισαγωγή στο διαδίκτυο στο μονοτονικό σύστημα, τίτλος και επιμέλεια κειμένου ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ
Απόσπασμα εκ του ιστορικού, ορθοδόξου περιοδικού ''ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ''
του αειμνήστου Επισκόπου Πενταπόλεως κ. Καλλιοπίου,
της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών.


Περιοδικό ''ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ'' 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου