Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ




Ο Άγιος Μόδεστος γεννήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ στη Σεβάστεια πόλη της Μικράς Ασίας. 

Οι γονείς του ήταν Χριστιανοί και κατά την διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού 

φυλακίστηκαν μέχρι που και οι δυο παρέδωσαν 

το πνεύμα τους στον Κύριο.


Ο Άγιος Μόδεστος βρέφος τότε, παραδόθηκε σε ένα άρχοντα ο οποίος ανέλαβε να τον αναθρέψει και επειδή ήταν ειδωλολάτρης τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος τα έζησε σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον. Όταν ο Άγιος Μόδεστος έμαθε σε παιδική ηλικία ακόμα, για τη φυλάκιση και τον θάνατο των βιολογικών γονιών του, έγινε χριστιανός κρυφά από τον άρχοντα που τον μεγάλωνε. Με τη βοήθεια του Θεού την κηδεμονία του ανέλαβε ένας ευσεβής χρυσοχόος από την Αθήνα. Οι νέοι θετοί γονείς του Αγίου ήταν Χριστιανοί. Καθώς περνούσαν τα χρόνια ο Άγιος Μόδεστος ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο βοηθώντας ηθικά και υλικά όποιον είχε ανάγκη. Όταν ο ευσεβής χρυσοχόος πέθανε, τα παιδιά του ταξίδεψαν με τον Άγιο Μόδεστο στην Αίγυπτο όπου και τον πούλησαν ως σκλάβο μιας και το μίσος τους γι αυτόν όλο και μεγάλωνε. 


Με τη βοήθεια του Θεού και πάλι ο Άγιος κατάφερε να εκχριστιανίσει τον αφέντη του, ο οποίος τελικά του χάρισε την ελευθερία του. Αμέσως μετά την ελευθερία του ο Άγιος πήγε να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ. Προσευχόμενος στον Πανάγιο Τάφο, άνοιξαν με θαυμαστό τρόπο οι Πύλες του Τάφου. Το θαύμα αυτό ήταν και η αιτία να εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων. Βρισκόταν πάντα στο πλευρό των ανθρώπων αλλά και των ζώων τους. Εν ζωή ακόμα έκανε πολλά θαύματα θεραπεύοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα τους τα οπία ήταν υψίστης σημασίας για την επιβίωση τους. Έζησε πολλά χρόνια ο Άγιος Μόδεστος βοηθώντας το ποίμνιο του και σύμφωνα με μια παράδοση, ο Άγιος Μόδεστος αποκεφαλίστηκε από τους Εβραίους, οι οποίοι πριν τον αποκεφαλίσουν τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. 


Ο Άγιος Μόδεστος θεωρείται από την Εκκλησία μας προστάτης των ζώων και την μνήμη του τιμούμε στις 18 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή συνηθίζουν οι χριστιανοί να ραντίζουν τα σπίτια τους και όσο και τους στάβλους των ζώων. Μια γυναίκα χήρα και φτωχή, είχε πέντε ζεύγη βοδιών, ως μοναδικό πόρο για την συντήρησή της, που όμως τα βρήκε κακή και μεγάλη ασθένεια, και η γυναίκα λυπήθηκε θρηνώντας απαρηγόρητα, καταφεύγοντας στις Εκκλησίας και παρακαλώντας όλους τους Αγίους να την βοηθήσουν στην συμφορά της. Αφού δεν έβρισκε βοήθεια, παρεκάλεσε τους Αγίους Αναργύρους, Κοσμά και Δαμιανό, να ελεήσουν την αμαρτωλή, διότι δια τις αμαρτίες της κινδύνευαν τα βόδια της να χαθούν. Φανερώθηκε τότε στον ύπνο της ο Άγιος Κοσμάς και της είπε ότι σε εκείνους δεν δόθηκε το χάρισμα να ιατρεύουν τα ζώα, διότι αυτή η Χάρις δωρίθηκε από τον Θεό στον μεγάλο Αρχιερέα των Ιεροσολύμων Μόδεστο, καί αν πάει σ’ αυτόν θα ιατρεύσει τα βόδια της. 


Εκείνη ξύπνησε και έτρεξε ευθύς αναζητώντας τον Άγιο Μόδεστο χωρίς να τον βρίσκει, διότι κατοικούσε μακριά από τα Ιεροσόλυμα, προσευχόμενη με θερμή πίστη να της φανερωθεί ο Θαυματουργός ιατρός. Μία νύκτα, η γυναίκα είδε σε όραμα τον Άγιο που την ρώτησε γιατί θρηνεί πολύ και της απεκάλυψε ότι εκείνος είναι ο Μόδεστος που ζητεί και ακούγοντας την προσευχή της ήρθε για να θεραπεύσει τα βόδια της! Την συμβούλευσε τότε να κόψει ένα μέρος από τα σιδερένια εργαλεία που είχε και τα τεμάχια αυτά να τα πάει σε έναν τόπο που τον έλεγαν «Λαγήνας» όπου βρισκόταν ένας Ναός του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ και εκεί μπροστά στην κόγχη του Ναού διέμενε ένας καλός τεχνίτης που ονομαζόταν Ευστάθιος και με τα σιδερικά αυτά να της κατασκευάσει έναν Σταυρό, που θα τον φέρει στο σπίτι της και το πρωί ας λειτουργήσουν οι Ιερείς αλείφοντας τον Σταυρό με λάδι και μ’ αυτό το λάδι ας ραντίσουν τα βόδια και ευθύς δια του ονόματος του Χριστού και της επικλήσεώς τους θα θεραπευθούν από την ασθένεια. 


Αυτά η γυναίκα έκαμε καθώς διετάχθη από τον Άγιο και ιατρεύτηκαν τα βόδια της και τα είχε πάλι στη δούλεψή της χωρίς κανένα πρόβλημα δοξάζοντας όλοι τον Θεό, που έδωσε τέτοια Θαυματουργή εξουσία στον δούλο του Μόδεστο. Από τότε εξαφανίστηκε η τέχνη των απίστων και των μάγων, και δεν μπορούσαν να βλάψουν τα σπίτια των πιστών Χριστιανών, οι οποίοι προσέτρεχαν στη δύναμη του θαυμαστού εκείνου Σταυρού.



Αλλά καί τώρα, 

όποιος με πίστη εορτάσει την μνήμην του Αγίου Μοδέστου, κατασκευάζοντας Σταυρό

 και κάνει κάθε έτος τα προαναφερθέντα φυλάσσεται το σπίτι του και όλα τα ζώα του αβλαβή,

 με την Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, από κάθε διαβολική ενέργεια και ανθρώπινη βλάβη!




Η εικόνα της ανάρτησης ανήκει στην αγιογράφο Φανή Καλαμάρη
την οποία και ευχαριστούμε.


Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου