Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΣΤΑ ΘΑΜΑΤΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ




του Κωνσταντίνου Κατσίφα


''Αυτό είναι το μυστικό της Ελλάδας σαν το παραμυθένιο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη, 

κι από τι στάχτη ξεπετιέται ανανιωμένη. 

Δε θα πεθάνει λοιπόν ποτέ η ράτσα ετούτη; 

Δεν μπορεί να την εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης μήτε καν η διχόνοια; 

Όχι, δεν μπορεί, 

σίγουρα υπάρχει μέσα της κάτι το αναπάντεχο, το ακατάπαυστα ανανεούμενο, το αληθινά θεϊκό· 

κι είχαν δίκιο τα παιδικά μας μάτια να ταυτίζουν τα πάθη του Χριστού με τα πάθη της Βορείου Ηπείρου, 

όπως, είμαι βέβαιος, σήμερα τα μικρά Βορειοηπειρωτόπουλα ταυτίζουν τα Πάθη του Χριστού 

με τα πάθη της Βορείου Ηπείρου, και να περιμένουν με ακλόνητη πίστη κι αυτά, όπως κι εμείς, την Ανάσταση''.



 «Πως να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η πίστη; Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις… γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους.



Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις ακέραιη την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. Καλά πια καταλαβαίνεις πως αυτή 'ναι η αξία του ανθρώπου:


να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο· και να 'ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατι ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει, αν δεν ακούσει τι του κανοναρχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη, με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα, που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε μπορούσε να το μαντέψει: το αδύνατο γίνεται δυνατό!


Ευλογημένη η σπίθα αύτη που αψηφάει τις φρόνιμες συμβουλές της λογικής, κι όταν φτάσει το Γένος στα χείλια του γκρεμού βάζει φωτιά σε ολόκληρη την ψυχή και φέρνει το θάμα. Στα θάματα χρωστάει η Ελλάδα τη ζωή της.


Αλήθεια μόνο ο θεός, μόνο η σπίθα τη στιγμή που κινδυνεύει σε μια γωνιά της Ελλάδας να σβήσει, πετιέται σε μιαν άλλη και γίνεται πυρκαγιά…………


… Πάλι οι φρόνιμοι, οι λιγόπιστοι, δίνουν νηφάλιες, πολύ λογικές συμβουλές πώς μπορεί, λένε, μία σπίθα φως να τα βάλει με τόσο παντοδύναμο σκοτάδι; όμως ο αληθινός άντρας δεν απελπίζεται. ξέρει αυτός, πως στον άτιμο, αλλοπρόσαλλο τούτον κόσμο ζουν, ας είναι και σε λιγοστά στήθια, μερικές θεμελιακές αρχές, θυγατέρες του ανθρώπου, που αυτός τις έπλασε με Ιδρώτα, αίμα και κλάματα, κι είναι αθάνατες- οι περισσότερες γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δυό οι πιο τρανές; ή ελευθερία κι ή αξιοπρέπεια του ανθρώπου…


''Αυτό είναι το μυστικό της Ελλάδας σαν το παραμυθένιο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη, κι από τι στάχτη ξεπετιέται ανανιωμένη. Δε θα πεθάνει λοιπόν ποτέ η ράτσα ετούτη; Δεν μπορεί να την εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης μήτε καν η διχόνοια; Όχι, δεν μπορεί, σίγουρα υπάρχει μέσα της κάτι το αναπάντεχο, το ακατάπαυστα ανανεούμενο, το αληθινά θεϊκό· κι είχαν δίκιο τα παιδικά μας μάτια να ταυτίζουν τα πάθη του Χριστού με τα πάθη της Βορείου Ηπείρου, όπως, είμαι βέβαιος, σήμερα τα μικρά Βορειοηπειρωτόπουλα ταυτίζουν τα Πάθη του Χριστού με τα πάθη της Βορείου Ηπείρου, και να περιμένουν με ακλόνητη πίστη κι αυτά, όπως κι εμείς, την Ανάσταση.»



Εκ της σελίδας του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα στο f.b. ΕΔΩ αποσπάσματα από τον ''Καπετάν Μιχάλη'' του Ν. Καζαντζάκη.


Αντί μνημοσύνου, η γονυπετούσα κι ακάθαρτη προσευχή μας 
σ΄ένα παλικάρι που πέθανε για ιδανικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου