Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ (1927) ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΡΟΥΤΤΗ



''Υπολογίζεται ότι έπεσαν άνω των 40 πυροβολισμών
ενώ πλείστα θα ήσαν τα θύματα, αν το πλήθος δεν
διεσκορπίζετο εγκαίρως και έσπευδε να κρυβή. Εκ των
υποκοπάνων των χωροφυλάκων, πολλαί εκ των
γυναικών του εκκλησιάσματος ετραυματίσθησαν, άλλαι
ελαφρότερον, άλλαι σοβαρώτερον. Η σοβαρώτερον όλων
 τραυματισθείσα είναι η σύζυγος Κωνσταντίνου Ρούττη,
Αικατερίνη, φέρουσα επικίνδυνον τραύμα δι' υποκοπάνου
εις την κεφαλήν, ήτις μετεφέρθη εις Αθήνας και
νοσηλεύεται εις τον ''Ευαγγελισμόν''.


8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1927


ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ 


ΚΑΙ Η ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΡΟΥΤΤΗ)




ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ 
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ



Αιματηραί σκηναί διεδραματίσθησαν χθες την πρωϊαν εις την Μάνδραν, κατά την λειτουργείαν του εορτάζοντος συμφώνως προς το πάτριον ημερολόγιον, ναού των Ταξιαρχών.

Αστυνομικά όργανα πολιορκήσαντα καθ' όλην την νύκτα την εκκλησίαν, επετέθησαν, κατά την έξοδον του εκκλησιάσματος διά των υποκοπάνων εναντίον των γυναικών και ήρχισαν να βάλλουν εναντίον του αόπλου και ανυπόπτου πλήθους.

Και αδελφικόν αίμα επότισε τα κράσπεδα του ναού της αγάπης και της ειρήνης, προς δόξαν των αναξίων ποιμένων της Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά την μεγαλόστομον ρήσιν του Αποστόλου Παύλου, μετεβλήθησαν εις λύκους της ποίμνης των.

Αι θλιβεραί σκηναί αι οποίαι κατέληξαν εις την δολοφονικήν αδελφοκτονίαν και εις τας οποίας ωδήγησαν το εγκληματικόν καλογηρικόν πείσμα και η ανόητος εμμονή του αρχιεπισκόπου Αθηνών εις αποφάσεις ακύρους και παρανόμους,

διαιρούσας την Εκκλησίαν και σκανδαλιζούσας τας ψυχάς του ευλαβούς και στερρώς εχομένου των εθνικών και θρησκευτικών παραδόσεων ορθοδόξου πληρώματος, διεδραματίσθησαν, καθώς μας αφηγήθησαν αυτόπται μάρτυρες των σκηνών υπό τας εξής συνθήκας:



Η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης της εν Μάνδρα 

αγιογραφημένη από το 
''Εργαστήρι Εκκλησιοποιημένης Αγιογραφίας'' 
κοσμεί το καθολικό της  Ιεράς Μονής
Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης 

Φυλής Αττικής.


Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 

Χθες την πρωϊαν και προχθές το εσπέρας, συμπιπτούσης προς το παλαιόν κανονικόν ημερολόγιον, της εορτής των Ταξιαρχών, Κοινότης των Ορθοδόξων, ποιούσαν χρήσιν της υπουργικής αδείας, διά της οποίας παρέχεται εις τους ακολουθούντας το παλαιόν ημερολόγιον πλήρης ελευθερία να λειτουργούνται ακωλύτως

εις εξωκκλήσια και εις ιδιωτικούς ναούς, ετέλεσε μετά πάσης ιεροπρεπείας και κατανύξεως, τον εσπερινόν, την αγρυπνίαν και την Λειτουργίαν της εορτής εις δέκα εκκλησίας των Αθηνών και του Πειραιώς, εις τας οποίας εκκλησιάσθησαν χιλιάδες πιστών Ορθοδόξων.

Οι εκκλησιασθέντες εν Αθήναις και Πειραιεί υπολογίζονται εις δεκαπέντε έως είκοσι χιλιάδες, εξ αυτών δε πλέον των δύο χιλιάδων εκοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Μετά της ιδίας κοσμοσυρροής και κατανύξεως εωρτάσθη η εορτή των Ταξιαρχών υπό των οικείων παραρτημάτων της Κοινότητος Ορθοδόξων, εις τα χωρία της Αττικής, τα οποία διεκρίθησαν πάντοτε διά το ζωηρόν θρησκευτικόν συναίσθημα και την ακλόνητον και απαρασάλευτον πίστιν των εις τα Δόγματα και τας Παραδόσεις της Εκκλησίας.

Πρώτη, ως ήτο επόμενον, έσπευσε να προετοιμασθή διά την εορτήν, η κοινότης της Μάνδρας, η οποία καθώς γνωρίζουν οι αναγνώσται του ''Σκριπ'', υπήρξεν αείποτε η ακρόπολις των θρησκευτικών παραδόσεων, ολοκλήρου του πληθυσμού,

εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, εορτάζοντες και τελούντες τα θρησκευτικά των καθήκοντα, παρά πάσαν πίεσιν και πάντα διωγμόν, ακόμη και κατά τα έτη της δεινής στρατοκρατίας, συμφώνως προς το πατροπαράδοτον εορτολόγιον.

Μέλη του εν Μάνδρα παραρτήματος της Ορθοδόξου Κοινότητος κατήλθον εις τας Αθήνας προ ημερών διά να ζητήσωσι από το κέντρον της Κοινότητος ιερέα.

Παραλαβόντα δε τον εκ Πειραιώς παλαιορθόδοξον ιερομόναχον Χριστοφόρον Ψαλλίδαν, επανήλθον εις Μάνδραν, προς τον σκοπόν να τελέσωσι ευλαβώς και ησύχως τα θρησκετικά των καθήκοντα,

και ουδέποτε φανταζόμενοι ότι θα εγίνοντο στόχος δολοφονικών σφαιρών εκ μέρους των οργάνων της τάξεως και ο Ναός του Κυρίου θα μεταβάλλετο εις πεδίον αιματηρών και αποτροπιαστικών σκηνών. 


Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Προχθές το εσπέρας σύσσωμος η κοινότης της Μάνδρας συνέρρευσεν εις τον εορτάζοντα Ναόν των Ταξιαρχών, όπου εψάλλη εν μέσω ασφυκτικής συρροής και κατανυκτικής συγκινήσεως, η ακολουθία του εσπερινού. 

Ολόκληρον το ευλαβές εκκλησίασμα, παρέμεινεν και μετά την απόλυσιν του εσπερινού εις την εκκλησίαν, διά να παρακολουθήση την ακολουθίαν της αγρυπνίας, και την πρωϊνήν λεοτουργίαν, ήτις θα εγίνετο ενωρίς περί τας πρώτας πρωϊνάς ώρας.

Αλλά μόλις είχεν αρχίσει η αγρυπνία και εψάλλοντο τα πρώτα κατανυκτικά τροπάρια, κουστωδία χωροφυλάκων έζωσε την εκκλησίαν, προς τον σκοπόν να διαλύση το εκκλησίασμα και να απαγάγη τον λειτουργούντα Ιερέα.

Οι εκκλησιαζόμενοι επρόφθασαν και έκλεισαν εγκαίρως, εκ των έσωθεν, τας θύρας του ναού, και ούτως η ακολουθία της αγρυπνίας εξηκολούθησεν υπό τας αγρίας φωνάς των χωροφυλάκων και τα πυκνά κτυπήματα των υποκοπάνων των, δια των οποίων απεπειρώντο να θραύσωσι τας θύρας της εκκλησίας.

Μη δυνηθέντες να βιάσωσι τας θύρας, οι χωροφύλακες επέπεσαν εναντίον των παραθύρων, τας υέλους των οποίων κατεθρυμμάτισαν, αλλά ούτε και δι' αυτών κατώρθωσαν να εισέλθωσι εις την εκκλησίαν, εμποδιζόμενοι υπό των σιδηρών κιγκλιδωμάτων του.

Εν τω μεταξύ είχον ζητηθή επειγόντως ενισχύσεις εκ Μεγάρων και Ελευσίνος, αι οποίαι και μετ' ολίγον  κατέφθασαν, και ούτως η αποτυχούσα κατά μέτωπον επίθεσις μετεβλήθη εις συστηματικήν πολιορκίαν διαρκέσασαν μέχρι των πρωϊνών ωρών. 


Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ

Το εκκλησίασμα, καθ' όλον αυτό το χρονικόν διάστημα, παρηκολούθει ατάραχον την θείαν ακολουθίαν, η οποία, ληξάσης της αγρυπνίας, είχε εισέλθει εις τον όρθρον, και μετά ταύτα εις την θείαν Λειτουργίαν.

Μετά την απόλυσιν της λειτουργίας, το εκκλησίασμα εξήλθεν εκ του ναού έχον εν τω μέσω τον Ιερέα.

Το πλήθος ευρεθέν προ της απροόπτου αυτής δολοφονικής επιθέσεως, διεσκορπίσθη εις τας παρόδους, προσπαθούν να κρυβή διά να αποφύγη τας δολοφονικάς σφαίρας των οργάνων της τάξεως.

Οι χωροφύλακες κατορθώσαντες διά του τρόπου αυτού να συλλάβουν τον Ιερέα, εσυνέχισαν εν τούτοις το δολοφονικόν έργον των, υπό τας αράς και τα αναθέματα του πλήθους, και ιδίως των γυναικών.

Υπολογίζεται ότι έπεσαν άνω των 40 πυροβολισμών ενώ πλείστα θα ήσαν τα θύματα,  αν το πλήθος δεν διεσκορπίζετο εγκαίρως και έσπευδε να κρυβή. 


ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ

Εκ των υποκοπάνων των χωροφυλάκων, πολλαί εκ των γυναικών του εκκλησιάσματος ετραυματίσθησαν, άλλαι ελαφρότερον, άλλαι σοβαρώτερον.

Η σοβαρώτερον όλων τραυματισθείσα είναι η σύζυγος Κωνσταντίνου Ρούττη, Αικατερίνη, φέρουσα επικίνδυνον τραύμα δι' υποκοπάνου εις την κεφαλήν, ήτις μετεφέρθη εις Αθήνας και νοσηλεύεται εις τον ''Ευαγγελισμόν''.

Εις τον ''Ευαγγελισμόν'' μετεφέρθη επίσης και η σύζυγος Μελετίου Κατσαρέλλου Αγγελική, ήτις φέρει τραύμα διά σφαίρας εις την κεφαλήν.

Η μήνις των χωροφυλάκων δεν εσεβάσθη ουδέ αυτό το ιερατικόν σχήμα και το αξίωμα, του συλληφθέντος κληρικού.

Ο ατυχής ιερεύς, όστις μετεφέρθη υπό κουστωδίαν χωροφυλάκων εις τας Αθήνας, είναι καταμωλωπισμένος εκ των υποκοπάνων των αγροίκων οργάνων της εξουσίας.

Φαίνεται, ότι λόγω του σκότους και της επικρατησάσης συγχύσεως εκ του δημιουργηθέντος πανικού αλληλοτραυματίσθησαν και πολλά εκ των οργάνων της εξουσίας, μεταξύ των οποίων και εις υπομοίραρχος τραυματισθείς εις τον πόδα ελαφρώς.

Συντάκτης του ''Σκριπ'', ζητώντας χθες το εσπέρας εκ του νοσοκομείου ''Ευαγγελισμού'' πληροφορίας περί της καταστάσεως των θυμάτων, έμαθεν ότι η κατάστασις της πρώτης, της Αικατερίνης Κ. Ρούττη, είναι απελπιστική, και ελάχισται ελπίδαι διασώσεώς της υπάρχουν.

Η Κατσαρέλλου ευρίσκεται εκτός κινδύνου.


Εφημερίς ΣΚΡΙΠ της 9/22 Νοεμβρίου 1927


Εισαγωγή στο διαδίκτυο στο μονοτονικό σύστημα, τίτλος και επιμέλεια κειμένου 
ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ.
Εκ του βιβλίου του μακαριστού Μητροπολίτη Πενταπόλεως
της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών
κ. Καλλιοπίου Γιαννακουλοπούλου
''ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ'',
σελ. 6 - 14, έκδοση γ',
Πειραιεύς 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου