Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ: Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ



Τ
ο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα μας διηγείται το θαύμα δύο τυφλών και ενός δαιμονιζόμενου κωφάλαλου. Οι ασθενείς του Ευαγγελίου με τη δύναμη της πίστης τους προσέλκυαν την Χάρη του Θεού. Η πίστη είναι η ανθρώπινη καταβολή και η Χάρη είναι η Θεία ενέργεια. Τα δύο αυτά πνευματικά στοιχεία είναι αλληλένδετα για τη δικαίωση και τη σωτηρία του ανθρώπου.


Βέβαια μπορεί η Χάρη του Θεού να ενεργήσει μόνη της, αλλά ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο το προνόμιο να εκδηλώνει με την πίστη την ελεύθερη βούλησή του. Το σημερινό Ευαγγέλιο μας παρέχει την ευκαιρία να διατυπώσουμε μερικές σκέψεις για τη σημασία και την αξία της πίστης. Ο Κύριός μας με ποικίλους τρόπους τόνισε την αξία της πίστης. Όσες φορές επρόκειτο να μεταδώσει την Χάρη Του, ζητούσε ως αντάλλαγμα τη ζωντανή και ελεύθερη πίστη του ανθρώπου.


Ο Κύριος ήλθε ως άνθρωπος και κήρυξε πρωτόγνωρες αλήθειες. Ξεκαθάρισε το θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου με τη διακήρυξη, ότι ο Θεός είναι Πνεύμα και η λατρεία του ανθρώπου προς τον Θεό να τελείται «εν πνεύματι και αληθεία» (ΙΩΑΝ. 4, 24). Θυσιάσθηκε στον Γολγοθά και το Αίμα Του έγινε «λύτρον αντί πολλών» (ΜΑΡΚ. 10, 45). Ο άνθρωπος τη σωτηρία της Σταυρικής θυσίας οικειοποιείται δια της πίστης.


Ορθώς διακηρύττει ο Απόστολος Παύλος «ο δε δίκαιος εκ πίστεως ζήσεται» (ΓΑΛ. 3, 11). Η Χριστιανική ζωή είναι έκφραση της πίστης μας. Η πίστη είναι για τον άνθρωπο μία σπουδαία πνευματική δύναμη. Αυτή εμψυχώνει τον άνθρωπο στις δυσκολίες της ζωής, δίνει θάρρος και αποφασιστικότητα να ξεπεράσει τις θλίψεις. Με την πίστη ενισχύεται ο άρρωστος που υποφέρει από οδυνηρές ασθένειες. Αυτή η πίστη δίνει νόημα στη ζωή.


Η πίστη είναι η βακτηρία, πάνω στην οποία στηριζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Είναι οι μεγάλες πτέρυγες του αετού, για να πετάξουμε πάνω από κάθε εμπόδιο. Πόσο ωραία ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης μιλάει για τη δύναμη της πίστης: Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε στην πίστη επάνω την ελπίδα. Τον είδα στη ζωή να μάχεται, μα πάντα ανίκητο τον είδα.


Η ψυχική αντοχή αυξάνει, έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, «με την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στον Θεό, οι οποίες δίνουν δυνάμεις πολλές. Πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας στα χέρια του Θεού με απόλυτη εμπιστοσύνη και να βλέπουμε την κάθε δοκιμασία σαν δώρο σταλμένο από την αγάπη του Θεού. Ο άνθρωπος που έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Θεό χαίρεται τα πάντα». (Λόγοι Ε΄- Πάθη και Αρετές, σελίδα 284).


Βέβαια υπάρχουν και οι αρνητές της πίστης. Αυτοί θέλουν να στηρίζονται μόνο στις βιολογικές τους δυνάμεις, μόνο στα πράγματα που φαίνονται. Και όμως πίσω από τα φαινόμενα κρύβονται μυστικές δυνάμεις και καταστάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν παρουσιασθούν απειλητικά τα μεγάλα κύματα της ζωής, πολύ γρήγορα, χωρίς εσωτερικές δυνάμεις, αποκαρδιώνονται και απελπίζονται.


Χωρίς πίστη, χωρίς ιδανικά, οι άνθρωποι, ιδιαίτερα δε οι νέοι, εύκολα υποδουλώνονται σε πλείστες ψυχολογικές και κοινωνικές δουλείες της εποχής μας, όπως είναι τα ψυχοφθόρα ναρκωτικά. Χωρίς την πίστη είμαστε μετέωροι και βρισκόμαστε στον κίνδυνο να απελπισθούμε και να οδηγηθούμε στην καταστροφή. Βέβαια δεχόμενοι την πίστη, δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε τη γνώση.


Η γνώση είναι αναγκαία για την κατάκτηση της ζωής και την ερμηνεία των ποικίλων φαινομένων και καταστάσεων του υλικού κόσμου. Με τη γνώση η επιστήμη προχώρησε. Όσο όμως κι αν προχώρησε, παραμένουν πολλά μυστήρια, άλυτα για την ανθρώπινη ζωή. Τι είναι ύλη, τι είναι ζωή, τι είναι έλξη της γης; Ο Νεύτων που ανακάλυψε την παγκόσμια έλξη, έλεγε: «Τους νόμους της παγκόσμιας έλξεως, τους γνωρίζω, αλλ’ εάν με ρωτήσετε, τι είναι έλξη, δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση».


Είναι περισσότερα εκείνα που δεν γνωρίζουμε, από εκείνα που γνωρίζουμε. Οι μεγάλοι επιστήμονες, δεν τα έχουν ερμηνεύσει όλα σε αυτή τη ζωή. Υπάρχουν πολλά πράγματα στην επίγεια ζωή μας, για τα οποία δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις. Τα πάντα τα γνωρίζει μόνο ο Τριαδικός μας Θεός, ο Οποίος είναι ο Παντογνώστης.


Η επιστημονική γνώση είναι δεδομένη. Αλλά και η πίστη είναι δεδομένη. Η γνώση χωρίς την πίστη καθίσταται στείρα, ψυχρή. Η πίστη πάλι χωρίς τη γνώση αποβαίνει δεισιδαιμονία. Η μία συμπληρώνει την άλλη. Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε η γνώση χωρίς την πίστη, ούτε η πίστη χωρίς τη γνώση. Η ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας πετυχαίνεται με τον ωραίο συνδυασμό της διανοητικής καλλιέργειας σε συσχετισμό με την πνευματική ανάπτυξη δια της πίστης.


Ο νους και η καρδιά, όταν συνεργάζονται αρμονικά, χαρίζουν την ολοκλήρωση της ζωής και την καθιστούν ευτυχισμένη. Για να στερεωθούμε ακόμη περισσότερο στην πίστη μας, χρειάζεται προσευχή για να μας φωτίσει ο Θεός και μελέτη, προκειμένου να γνωρίζουμε την πίστη μας πιο βαθιά. Δεν δικαιολογούμαστε στη σημερινή εποχή που υπάρχουν βιβλία, περιοδικά, τηλεόραση και διαδίκτυο να μην ενημερωνόμαστε για την πίστη μας. Εκ του ιστολογίου: <<Orthodoxia. online>>.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου