Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΡΩΣΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ: ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ




Μιλώντας στην ρωσική υπηρεσία του BBC ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Ρωσικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων απάντησε μεταξύ άλλων και στο θέμα που αφορά στο Άγιο Όρος.


''Όποιος έχει ελληνική βίζα και άδεια εισόδου στον Άθω μπορεί να πάει στον Άθω. Μπορούμε να προσευχόμαστε στον Θεό σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Αλλά υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα όπως η ευχαριστιακή κοινωνία. Αυτή είναι μια ευκαιρία για έναν πιστό μιας εκκλησίας να λάβει κοινωνία στις εκκλησίες μιας άλλης εκκλησίας και να ομολογήσει. Διακόψαμε τη σχέση Ευχαριστίας με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Το Άγιο Όρος είναι στη δικαιοδοσία του. Για εμάς, μια διακοπή της κοινωνίας σημαίνει ότι δεν μπορούμε τώρα να λειτουργούμε στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, δεν μπορούμε να λάβουμε κοινωνία, αλλά μπορούμε να επισκεφθούμε αυτά τα μοναστήρια ως πιστοί, όπως οι τουρίστες. Δηλαδή, δεν υπάρχει ρήξη των ανθρώπινων συνδέσεων.


Και οι ιερείς μπορούν να τα επισκεφθούν. Εάν όμως συμμετέχουν σε υπηρεσίες λατρείας, τότε αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον αρμόδιο επίσκοπο. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές κανονικών απαγορεύσεων σε τέτοιες περιπτώσεις'' είπε. Ερωτώμενος για το γεγονός πως Ρώσοι δωρητές δώρισαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στο Άγιο Όρος απάντησε: “Έχουμε τα θερμότερα και πιο σεβαστά συναισθήματα για τον Άθω. Δεν θέλουμε να πούμε στους πρεσβύτερους του Αγίου Όρους πώς να ενεργήσουν. Η ιστορία δείχνει ότι όταν ο Άθως ενδιαφέρεται για κάτι, βρίσκουν τρόπους να το φέρουν στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Όταν, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Αθηναγόρας συναντήθηκε με τον Πάπα της Ρώμης, διαμαρτυρήθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, μερικοί μάλιστα σταμάτησαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Αλλά αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση του Αγίου Όρους.


Όσο για τους επιχειρηματίες μας, που δωρίζουν στον Άθω, θα τους συμβούλευα να στρέψουν την προσοχή τους στα ρωσικά μοναστήρια και να επενδύσουν εκεί. Έχουμε τα δικά μας ιερά: Μονή Σολοβέτσκι, Μονή Βαλαάμ, Πσκόβο-Πεσερσέκι, Κίεβο-Πέχερσκ Λαύρα, Τριάδα-Σεργίου Λάβρα. Δηλαδή, εάν υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε τα χρήματά μας σε ένα θεϊκό σκοπό, τότε δεν έχουμε λιγότερα ιερά, αλλά στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο από ό, τι στο Άγιο Όρος.


Πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες και πολιτικοί ήθελαν να ταξιδέψουν στο Άθω. Για παράδειγμα, τα μέλη της Ενωμένης Ρωσίας Αντρέι Τούρκακ και Γεβγένι Ρεβενκό πήγαν στο Άγιο Όρος την παραμονή της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” ανέφερε. Τέλος στο ερώτημα τι θα συμβεί με τους Ρώσους μοναχούς στο Άγιο Όρος διευκρίνισε πως πρέπει να συνεχίσουν την ύπαρξή τους και τις δραστηριότητές τους κανονικά.



Εκ του ιστολογίου ''ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ''.
Τίτλος, επιμέλεια, παρουσίαση ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου