Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

ΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΤΕΙ 1929




Για την φιλενωτική δράση του πρόδρομου του Συγκρητισμού στη χώρα μας 

και πρώτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών 

Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου 

έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν. 

Σήμερα δημοσιεύουμε ένα -καθόλα- άγνωστο περιστατικό, που συνέβη στην Αθήνα του Μεσοπολέμου (4/17 Απριλίου 1929) 

με την άφιξη του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου στη Μητρόπολη των Αθηνών, 

την δοξολογία ''επί τη αισίη αφίξη του εις Αθήνας'', 

τις κοινές συμπροσευχές, 

τις εκατέρωθεν προσφωνήσεις και τα δημόσια ευχολόγια για περαιτέρω 

ενίσχυση της οικουμενικής κίνησης. 

Η δε προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου 

αποτελεί ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο, ιδεοληπτικό καρμπόν με τις 

σημερινές αιτιάσεις των συγχρόνων Οικουμενιστών. 

Όπως τόνισε στην προσφώνησή του προς τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο: 

''η ορθόδοξος εκκλησία εύχεται   υ π έ ρ  ε υ σ τ α θ ε ί α ς   κ α ι   ε ν ώ σ ε ω ς  των Αγίων του Θεού Εκκλησιών 

και εξέφρασε την επιθυμίαν μιας στενωτέρας, αμοιβαίας προσεγγίσεως  τ ω ν   δ ύ ο  α δ ε λ φ ώ ν  Ε κ κ λ η σ ι ώ ν''. 

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''ΣΚΡΙΠ'' της 18ης Απριλίου 1929 

του Γρηγόρη Ευστρατιάδη 

και ο τίτλος της ήταν η σύμμειξη των λέξεων της λατινικής παροιμίας ''SCRIPTA MANENT'' ΣΕ ''ΣΚΡΙΠ''. 

Εύχεσθε!


Γιώργος  Δ. Δημακόπουλος

Δημοσιογράφος



ΑΦΙΧΘΗ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΝΤΕΡΒΟΥΡΙΑΣ

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ

ΕΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΑΙ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΕΙΣ+

Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ


Η αμερικανική θαλαμηγός ''Κουρσάρος'', η φέρουσα τον Πριμάτον της Αγγλικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπον του Καντέρμπουρυ, παραμείνασα εις Κερατσίνι από της 8ης πρωινής της προχθές, εισέπλευσεν εις τον Πειραιά την πρωίαν χθες. Πλην του αρχιεπισκόπου επιβαίνουν της θαλαμηγού, ως προσκεκλημένοι του ιδιοκτήτου της κ. Μόργκαν, η θυγάτηρ του κ. Νίκολς, ο λόρδος Κλάρεντον εκ των κυριοτέρων παραγόντων του Συντηρητικού κόμματος μετά της κυρίας του και ο λόρδος Μπόξτον, εκ των κυριοτέρων παραγόντων του κόμματος των Φιλελευθέρων, επίσης μετά της κυρίας του. 


Άμα τω κατάπλου, ο κ. λιμενάρχης Πειραιώς ανήλθεν επί της θαλαμηγού, εχαιρέτησεν τον αρχιεπίσκοπον και έθεσεν εις την διάθεσίν του την ατμάκατον του Λιμεναρχείου. Ο αρχιεπίσκοπος όμως ταξιδεύων ανεπισήμως δεν απεβιβάσθη με την ατμάκατον του Λιμεναρχείου, αλλά με την ατμάκατον της θαλαμηγού. Κατά την επιβίβασιν εις την αποβάθρα του Λιμεναρχείου, δύναμις ναυτών απέδωκε τας τιμάς. Ο αρχιεπίσκοπος εστάθη εις προσοχήν και εχαιρέτησε τους παρατεταγμένους ναύτας. 


Χθες ο αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας αποβιβασθείς εκ Πειραιώς ανήλθεν εις Αθήνας και μετέβη εις την Αγγλικήν Πρεσβείαν, όπου κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως περί ώρα 2 1/2  μ.μ. εδέχθη την επίσκεψιν του αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτου Τραπεζούντας κ. Χρυσάνθου, όστις εξ' ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου προσεφώνησε τούτον ως εξής: 


Σεβασμιώτατε: 


Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βασίλειος ο Γ' μοι ανέθεσε την εντολήν να εκφράσω την χαράν της Μ. του Χριστού Εκκλησίας και τας ευχάς αυτής, επί το ευφροσύνω γεγονότι της προσωπικής υπό της Υμετέρας Σεβασμιώτητας επισκέψεως της Ορθοδόξου Ανατολής, ην θεωρεί ως εχέγγυον της στενωτέρας προσεγγίσεως της Ορθοδόξου και Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η προκαθημένη πασών των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κων/λεως εύχεται, όπως Κύριος ο Θεός ενισχύση την υμετέραν Σεβασμιώτητα εν τω υψηλώ αυτής έργω, επ' αγαθώ της Αγγλικανικής Εκκλησίας ης, η Υμετέρα Σεβασμιότης είναι δόξα και καύχημα. Ο Επίσκοπος Καντέρμπουρυ απαντών εξέφρασε τον σεβασμόν του προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.


Η  ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ


Μετά την επίσκεψιν και ακρόασιν του Πατριαρχικού Εξάρχου, ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ, συνοδευόμενος υπό του ενταύθα ιερέως της Αγγλικανικής Εκκλησίας μετέβη εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν, όπου κατά το προαγγελθέν πρόγραμμα ετελέσθη δοξολογία επί τη αισίη αφίξει του εις Αθήνας Αρχηγού της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Έξωθι του ναού ήταν παρατεταγμένοι εις στίχους εκατέρωθεν οι μαθητές της Ριζαρίου Σχολής και οι κληρικοί της αρχιεπισκοπής. 


Τον αρχιεπίσκοπον Καντέρμπουρυ υπεδέχθη εις τον πρόναον, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών φέρων μανδύαν και ποιμαντορικήν ράβδον και προπορευομένων λαμπαδούχων και δύο διακόνων εν στολή ωδήγησεν εις τον σωλέαν, όπου εκατέρωθεν δύο πολυτελών εδρών ήσαν παρατεταγμένοι οι Συνοδικοί και οι παρεπιδημούντες Αρχιερείς. Εις την τελεσθείσαν υπό του αρχιεπισκόπου δοξολογίαν παρήσαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Τραπεζούνος κ. Χρύσανθος, λαβών τιμητικήν θέσιν προ των μελών της Ι. Συνόδου και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, ιεροδιάκονος Βενέδικτος, αντιπροσωπεύων τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Δαμιανόν. 


Μετά το πέρας της δοξολογίας εις ην παρέστη πολυπληθέστατον εκκλησίασμα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών περαπλεύρως έχων τον αρχιεπίσκοπον Καντέρμπουρυ και επομένων των Συνοδικών και λοιπών ιεραρχών, ως και του εκκλησιάσματος μετέβησαν πεζή εις το Αρχιεπισκοπικόν μέγαρον εις την είσοδον του οποίου ήσαν παρατεταγμένοι ιερείς της αρχιεπισκοπής. Ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ ωδηγήθη εις την αίθουσαν των υποδοχών, όπου προσεφώνησε τούτον, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. 



Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσφωνών τον αρχηγόν της αγγλικανικής Εκκλησίας εξέφρασε την χαράν της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη τιμητική επισκέψει φίλου και αδελφού της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπέμνησε, ότι δεσμαί στενοί συνδέουσι την Ορθόδοξον προς την Αγγλικανικήν Εκκλησίαν από της εποχής καθ' ην Θεόδωρος ο εκ Ταρσού ματαβάς εις Αγγλίαν ανεδείχθη πρώτος επίσκοπος αυτής και εδήλωσεν, ότι η ορθόδοξος εκκλησία εύχεται  υ π έ ρ  ε υ σ τ α θ ε ί α ς  κ α ι  ε ν ώ σ ε ω ς  των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και εξέφρασε την επιθυμίαν στενωτέρας προσεγγίσεως  τ ω ν  δ ύ ο  α δ ε λ φ ώ ν  Ε κ κ λ η σ ι ώ ν.



Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΚΑΝΤΕΡΜΠΟΥΡΥ


Απαντών ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνην του διά την υποδοχήν, ήτις εγένετο αυτώ εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η οποία θα μείνει αλησμόνητος, αν και ανεπισήμως όλως επισκέπτεται την Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ελλάδος, την χαράν του διότι εγνωρίσθη με τόσους  α δ ε λ φ ο ύ ς  ι ε ρ ά ρ χ α ς  της ορθοδόξου Εκκλησίας, θεωρώ καθήκον μου, ετόνισεν ο Σεβ. αρχιεπίσκοπος να διαψεύσω με τον πλέον κατηγορηματικότερον τρόπον τα γραφέντα, ότι παρεβλήθησαν εμπόδια διά την μετάβασίν μου εις Ιεροσόλυμα, όπου επεθύμουν να μεταβώ, ίνα αυτοπροσώπως γνωρίσω και τον αρχηγόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας  Ιεροσολύμων, ένεκα της βραχυτάτης παραμονής μου εις Αθήνας, απόθεν λόγοι καθαρώς εκκλησιαστικής φύσεως με ηναγκάζουσι να επανέλθω εις Αγγλίαν και δεν  θα δυνηθώ να επισκεφθώ και τας λοιπάς Ορθοδόξους Εκκλησίας. 


Η θέσις και η ανάπτυξις της Αγγλικανικής Εκκλησίας είπεν ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ, έχουσι πολλήν την ακεραιότητα προς την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και δύναμαι μετά πεποιθήσεως να  α τε ν ί ζ ω  προς το γεγονός μιας μελλούσης  π ρ ο σ ε γ γ ί σ ε ω ς  προς  τ η ν Ο ρ θ ό δ ο ξ ο ν  Ε κ κ λ η σ ί α ν  και γνωρίζω τους δυσχερείς αγώνας, τους οποίους μετά συμπαθείας και ενδιαφέροντος παρακολουθεί η Αγγλικανική Εκκλησία. Κατά το επόμενον έτος, συνεχίζων είπεν ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ, θα συνέλθουσιν εις το Λάμπεθ Πάλας περί τους 300 Αγγλικανούς Επισκόπους, όπως συζητήσωσι σοβαρότερα εκκλησιαστικά ζητήματα μεταξύ των οποίων προέχει το τ η ς  π ρ ο σ ε γ γ ί σ ε ω ς  τ ω ν  δ ύ ο  Ε κ κ λ η σ ι ώ ν  και ήδη μετά την επάνοδόν μου εις Αγγλίαν θα αρχίσει η απαιτουμένη προπαρασκευήν προς σύγκλησιν του εκκλησιαστικού τούτου συνεδρίου. 


Καταλήγων ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ διεδήλωσε την αγάπη και τον σεβασμόν προς την Ορθόδοξον Ανατολικήν Εκκλησίαν και τας θερμάς ευχαριστίας διά την γενομένην αυτώ, πρωτοφανή υποδοχήν εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος.



ΤΟ ΤΗΛ/ΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών ανέγνωσε τηλεγράφημα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας δι' ου χαιρετά την επίσκεψιν του Άγγλου Πρωθιεράρχου εις την Ορθόδοξον Ανατολήν. Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, ο ιεροδιάνων Βενέδικτος εξ ονόματος της Μητρός πασών των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριάρχου Δαμιανού εξέφρασε προς τον αρχιεπίσκοπον Καντέρμπουρυ τους αδελφικούς χαιρετισμούς αυτής και τας ευχάς υπέρ του μεγαλείου της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Απαντών ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ ηυχαρίστησε τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων εκφράσας και αυτός την λύπην του διότι παρά τον διακαή αυτού πόθον επειγόμενος δι' υψίστας εκκλησιαστικάς υποθέσεις δεν θα δυνηθή να επισκεφθή  τον ορθόδοξον οδηγόν της Εκκλησίας Ιεροσολύμων. 


Ακολούθως ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσέφερε, ως ανάμνησιν της επισκέψεως του αρχηγού της αγγλικανικής εκκλησίας εις Αθήνας, σταυρόν πολύτιμον, ον ούτος και εκρέμασεν επί του στήθους αυτού εις ένδειξιν αγάπης και αφοσιώσεως προς το πρόσωπόν του, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ προπεμπόμενος  υπό του αρχιεπισκόπου Αθηνών και των συνοδικών ανεχώρησε της αρχιεπισκοπής. Αύριον περί ώραν 2 μ. μ. ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα επισκεφθεί εν τη Αγγλική Πρεσβεία τον αρχιεπίσκοπον Καντέρμπουρυ.



Εκ της εφημερίδας ''ΣΚΡΙΠ'' της 18ης Απριλίου 1929, σελ. 4. 
Μεταφορά στο διαδίκτυο, επιμέλεια, παρουσίαση κειμένου ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου