Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΛΩΝ





<<Στον αντίποδα των τηλεοπτικών εκμαυλιστών
και των διεφθαρμένων απορριμμάτων που εισαγάγουν
στους ευάλωτους εγκεφάλους των συντεταγμένων <<μαζών>>,
βρίσκονται κι οι ίδιες οι <<μπολσεβίκικου τύπου>> ανθρώπινες <<αγέλες>>,
που απομυζούν ακόρεστα κάθε αρρωστημένη ειδησεογραφική <<τροφή>> που τους προσδίδουν>>.


Αντρωθήκαμε σε μια εποχή, που τα δελτία ειδήσεων δεν αποτελούσαν τρομολαγνικά δελτία παροχής νοσηρών πληροφοριών και μόνο και, όπου οι παρουσιαστές παρουσίαζαν ειδήσεις χωρίς -ψυχώ- μουσικολογικές επενδύσεις βγαλμένες από θρίλερ και ψυχεδελικά σάουντρακς.


Γιατί αυτές δεν είναι ειδήσεις. Είναι αυτοτελείς σκηνοθετημένες ταινίες μικρού μήκους, όπου η είδηση έχει επιλεχθεί για να προκαλεί ψυχωτικά σύνδρομα και καταθλιπτικές καταβάσεις.


Ο Giuseppe Ignore, παλιός καλός συνάδελφος της Corierre della Sera, είχε σημειώσει σε ανύποπτο χρόνο το εξής ορθολογικά νοούμενο: <<Είδηση (καλή ή κακή) είναι αυτό που μόλις συνέβη και το μεταδίδουμε.


Αν μεταδώσουμε την είδηση δεύτερη φορά, αυτό αποτελεί σχόλιο! Αν μεταδώσουμε την είδηση τρίτη και περισσότερες φορές, αυτό τότε αποτελεί... κουτσομπολιό>>!


Στα δικά μας ελληνικά δρώμενα, οι ειδήσεις επιλέγονται με βάση τη αναβαθμισμένη μακαβριότητά τους, την απύθμενη και αρρωστημένη μετάδοση της πυώδους νοσηρότητά τους!


Οι ειδήσεις αυτές πρέπει να προκαλούν τρόμο, καθήλωση, εμπόδιση της ανέλιξης και μια βουλιμικά εξαρτησιογόνα ψυχεδέλεια! Έχουν καταστεί <<ναρκωτικές ουσίες>> που <<χακάρουν>> τον εγκέφαλο στην εξέλιξή του.


Ειδήσεις καλές και βεβαίως υπάρχουν. Δεν παρέχουν όμως... τα απαιτούμενα νούμερα τηλεθέασης και συνεπώς, οι διαφημίσεις -που βάσει αυτών ευδοκιμούν τα κανάλια- μειώνονται και υποδαυλίζονται.


Παλιός, καλός καθηγητής μας, ο Σπύρος Καρατζαφέρης, μας έκανε αρκετά χρόνια πριν ολόκληρα σεμινάρια για το τί αποτελεί είδηση: αν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, αυτό δεν αποτελεί είδηση.


Αν όμως ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο αυτό τότε αποτελεί είδηση. Αν ένας άντρας παντρευτεί μια γυναίκα αυτό από μόνο του δεν αποτελεί είδηση. Αν ένας άντρας όμως παντρευτεί έναν άντρα, αυτό -ναι- αποτελεί είδηση....


Να όμως, που στην εποχή των ανατροπών, των ρήξεων και της νομοθετικά νομιμοποιημένης κάθε ανώμαλης και έκφυλης συμπεριφοράς, ακόμα και αυτές οι αρρωστημένες εκδοχές εκφυλισμού, παύουν πια να αποτελούν ειδήσεις!...


Κι όμως μεταδίδονται! Τα σημερινά δελτία ειδήσεων -κυρίως των μεγάλων και εύρωστων καναλιών- έχουν μια ικανοποιητική γκάμα απόκοσμων, ζοφερών και τρομακτικών μουσικών επιλογών με την οποία <<ντύνουν>> τα ρεπορτάζ.


Από τα <<Carmina Burana>> του 13ου αιώνα, το <<Fur elise>>, τη <<Συμφωνία Νο 5 και Νο7>>, το <<Πένθιμο Εμβατήριο>>,  μέχρι την <<9η Συμφωνία του Μπετόβεν>> του 1824.


Υπάρχει μια ολόκληρη και συντονισμένη νοοτροπία πίσω από τις μουσικολογικές ενδύσεις των <<ειδήσεων>>. Εκεί όμως, που η τρομοκρατία των ειδήσεων συναντά τον τραγέλαφο, τη φάρσα και τη παρωδία αποτελούν οι ειδήσεις των 16.00 του MEGAλου καναλιού,


όπου ο παρουσιαστής διαφημίζει συνεχώς τη κλήρωση χρημάτων, μέσω παιδοβιασμών, κακομεταχειρίσεων, σφαγών, σκοτωμών και άλλων επιλεκτικά επίκαιρων νοσηρών γεγονότων!


Πωλούνται Όλα! Στον αντίποδα όμως των τηλεοπτικών εκμαυλιστών και των διεφθαρμένων απορριμμάτων που εισαγάγουν στους ευάλωτους εγκεφάλους των συντεταγμένων <<μαζών>>,


βρίσκονται κι οι ίδιες οι <<μπολσεβίκικου τύπου>> ανθρώπινες  <<αγέλες>>, που απομυζούν ακόρεστα κάθε αρρωστημένη ειδησεογραφική <<τροφή>> που τους προσδίδουν.


Ο τρόμος των ειδήσεων μεταφέρεται στο σπίτι, στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και σε συνδυασμό με τη συνήθη προβληματική της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, η βία γιγαντώνεται. Για να το συνοψίσουμε:


Ακόμα κι οι σημερινές <<ειδήσεις>> αντικατοπτρίζουν εμάς τους συνήθεις και εφήμερους κατήγορους, που και εμείς με τη σειρά μας διαθέτουμε άποψη για όλα, γνώμη για όλα και φυσικά <<λιθοβολισμό>> για όλους και για όλα!


Αρεσκόμαστε κι εμείς να διαλαλούμε τη προβληματικότητα των άλλων, τις νοσηρές και ανθυγιεινές παθογένειες παιδόφιλων, βιαστών, βασανιστών και λοιπών ανθρωποκτόνων, προκειμένου να επιτύχουμε μια άνετη και προσωποποιημένη αυτοκάθαρση!


Απέναντι λοιπόν σε όλο αυτό τον οχετό των <<ειδησεογραφικών>> απορριμμάτων που μας πνίγει η εποχή μας, τη λύση μας τη δίνει ο ίδιος ο Χριστός μας: «Εμόν βρώμα εστίν ίνα ποιώ το θέλημα του πέμψαντός με»! (Ιωάνν. 4:34). Εύχεσθε!




Αντί Επιλόγου:


<<Η Ορθοδοξία>> του Νίκου Καρούζου


Από <<Τα Ποιήματα>>, τόμ. Α', Εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 1995, σελ. 176.



Γλυκό που είναι το σκοτάδι στις εικόνες των προγόνων άμωμα χέρια μεταληπτικά
ρούχα που τ’ άδραξεν η γαλήνη και δε γνωρίζουν άνεμο
βαθιά το ελέησον απ’ τους άυλους βράχους
τα μάτια σαν καρποί ευωδάτοι.


Κι ο ψάλτης ολόσωμος ανεβαίνει στο πλατάνι της φωνής
καημένε κόσμε
θυμίαμα η γαλάζια οσμή κι ο καπνός ασημένιος
κερί να στάζη ολοένα στα παιδόπουλα
καημένε κόσμε
σα βγαίνουν – ω χαρά πρώτη – με το Ευαγγέλιο και με τις λαμπάδες
κ’ ύστερα η μεγάλη χαρά να συντροφεύουν τ’ Άγια…


Ο παπα-Γιάννης τυλιγμένος τ’ άσπρο του φελόνι
καλός πατέρας και καλός παππούς με το σιρόκο στη γενειάδα
χρόνια αιώνες χρόνια και νιάτα πόχει η ομορφιά!…




Γιώργος  Δ. Δημακόπουλος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου