Ποιός δεν έχει διαβάσει για την Ομηρική Ελένη, αποκαλούμενη ως Ωραία Ελένη στη νεοελληνική γλώσσα, η οποία αποτελεί το πλέον διλημματικό πρόσωπο στην Ελληνική μυθολογία. Η αρπαγή της από τον Πάρη και η μεταφορά της στη Τροία έγινε αφορμή, σύμφωνα με τον μύθο, του μακροβιότερου πολέμου όλης της αρχαιότητας.
της Μαρίας Αντωνίου
Μερικά χιλιάδες έτη μετά, η σύγχρονη Ελένη μεταλλάχθηκε μέσα στους αιώνες, εξελίχθηκε αλλά δεν εκσυγχρονίστηκε όσο θα περίμενε κανείς. Η σύγχρονη Ελένη έχει πολλές ηλικίες και πολλά πρόσωπα. Είναι η Ελένη 21 ετών που πέθανε στα χέρια των βασανιστών της στη Ρόδο. Είναι η Κατερίνα 14 ετών που βιάστηκε από τον φίλο της αλλά η μητέρα της την πρότρεψε να μη μιλήσει γιατί είναι μικρή η κοινωνία και θα την σχολιάσουν. Είναι η 18χρονη Μαριάννα που βιάζεται από τα 12 από τον πατριό της, αλλά η μητέρα της εθελοτυφλεί. Είναι η Γιώτα 30 ετών που τρώει ξύλο από τον άντρα της αλλά το ανέχεται επειδή έχει μαζί του παιδιά. Είναι η Ζωή που ο άντρας της την απειλεί ότι θα της πάρει τα παιδιά σε κάθε τους καυγά. Είναι η γιαγιά Βάσω που ανέχεται για 40 χρονιά τον βίαιο άντρα της επειδή έμαθε από μικρή πως ο ρόλος της γυναίκας είναι να κρατάει το σπίτι ενωμένο ακόμα και αν τρώει ξύλο, και πόσα άλλα ονόματα, πόσες άλλες γυναίκες που γνωρίζεις, γνωρίζω, γνωρίζουμε, αλλά κλείνουμε τα μάτια, τα αυτιά και αδιαφορούμε.
Για την σύγχρονη Ελένη έχουν όλοι άποψη και γνώμη.
«Καλά να πάθει, έτσι όπως ντύνεται φυσικό να τη βιάσει κάποιος»
«Του έσπασε τα νεύρα του ανθρώπου, λογικό να τη χτυπήσει»
«Αφού δεν πρόσεχε την εμφάνισή της λογικό ήταν να την απατήσει»
«Αν δεν κάνεις παιδιά, θα βρει άλλη»
«Πρέπει να ακούς τον άντρα σου και να μην του αντιμιλάς όταν έχει νεύρα, άστον να ηρεμήσει...»
«Αν συνεχίσεις να βγαίνεις έξω κάθε βράδυ κανείς δεν θα σε πάρει σοβαρά. Σε σχολιάζει όλη η γειτονιά»
«Μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Τρέχα γύρευε τι του έκανε του ανθρώπου και τη χώρισε.»
«Αν δεν ήταν ο άντρας την να τη βοηθήσει, σιγά που θα πετύχαινε στη ζωή της.»
Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα πολλά που ακούγονται καθημερινά, που αναπαράγονται και μολύνουν την σύγχρονη κοινωνία μας. Αλήθεια όμως, γιατί δηλώνεις σοκαρισμένος/η από την τραγωδία στη Ρόδο; Γιατί τα βάζεις με την ίδια ή με τα θύματα μονάχα; Γιατί κάθε φορά που ακούς για έναν ακραίο ξυλοδαρμό ή βιασμό πέφτεις από τα σύννεφα; Δεν ξέρεις ότι εμείς οι ίδιοι σαν κοινωνία φταίμε που επιτρέπουμε ακόμα να γεννιούνται θύματα και τέρατα;
Κάθε φορά που στην κόρη μας, στην ανιψιά μας, στη βαφτιστήρα μας, στη φίλη μας, στην εγγονή μας της λέμε πως πρέπει να μιλάει, να ντύνεται, να περπατάει για να είναι αρεστή στους άλλους και όχι στον εαυτό της τότε δημιουργούμε ένα μελλοντικό φοβισμένο θύμα. Γιατί τα βάζεις με την Μπέλα και την κάθε Μπέλα που βγαίνει και θεωρεί δεδομένο ότι η κάθε γυναίκα έχει φάει ένα χαστούκι; Εμείς οι ίδιοι είτε με τη σιωπή μας, είτε με την ανοχή μας ή ακόμα χειρότερα με την προτροπή μας δημιουργούμε γυναίκες με τέτοιες αντιλήψεις, που δέχονται τη βία, την υποτίμηση, τον εξευτελισμό ως κάτι φυσικό, μη ξέροντας πως να αντιδράσουν ή ακόμα χειρότερα, φοβούμενες να αντιδράσουν.
Κάθε φορά που στο γιο μας, στον εγγονό μας, στον ανιψιό μας, στον φίλο μας του λέμε μπράβο που πάει με πολλές γυναίκες, που χτυπάει το χέρι στο τραπέζι, που τον προτρέπουμε να πάει με άλλη γιατί είναι άντρας και έχει ορμές, τότε δημιουργούμε ένα μελλοντικό θύτη. Μη πέφτεις λοιπόν από τα σύννεφα. Γιατί έχεις μερίδιο ευθύνης και εσύ για τον κάθε 19χρονο Αλβανό ή τον κάθε 21χρονο Ροδίτη.
Αν όντως λυπάσαι γι’ αυτά που συμβαίνουν δίπλα σου τότε ξεκίνα από τον εαυτό σου. Σταμάτα να κρίνεις οτιδήποτε δεν καταλαβαίνεις, σταμάτα να προσπαθείς να πλάσεις τις τέλειες μπαλαρίνες. Μη ποτίζεις τα παιδιά σου με φόβο και υπεροχή. Μην τα διαχωρίζεις. Μην υποτιμάς τη γυναίκα που παλεύει μονάχη, που τολμάει να ζήσει διαφορετικά, που λέει ΟΧΙ.
Μάθε στο παιδί σου να σέβεται και να αγαπά. Μάθε στα παιδιά σου πως να είναι σωστοί άνθρωποι. Για να γίνει αυτό όμως μάθε πρώτα εσύ ο ίδιος, εσύ η ίδια, να σέβεσαι πραγματικά τον συνάνθρωπό σου και σταμάτα να αναπαράγεις αρρωστημένες νοοτροπίες του χθες. Ίσως έτσι η Ελένη του μέλλοντος να είναι μία Ελένη γελαστή και μέσα και έξω, χωρίς πληγές, τρόμο και φόβο.
Εκ του ιστολογίου ''meaculpa.gr''.
Επιμέλεια, παρουσίαση ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ.
Φωτογραφία Νίκος Γερολυμάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου