Μέρος 16ον
( Τ ε λ ε υ τ α ί ο )
Ο άνθρωπος για να διατηρήσει την ψυχική του καθαρότητα, πρέπει ν' αποφεύγει όλα εκείνα τα κακά που τρέφουν τα πάθη, να κόψει δηλαδή τις αιτίες των παθών. Πρέπει ακόμη με την προσευχή και τη μελέτη των Θείων Γραφών, να διώχνει τους ρυπαρούς και βρωμερούς λογισμούς που τον μολύνουν.
Το κακό βέβαια δεν θα υποχωρήσει. Αλλά και εμείς δεν πρέπει να υποχωρούμε γιατι έχουμε μαζί μας τον Παντοδύναμο Θεό. Ποιά δύναμη έχει ο σατανάς μπροστά στη δύναμη του Θεού;
Κι αυτή που έχει, του την παραχωρεί ο Θεός, μόνο για να μας δοκιμάζει. Όταν αγωνίζεται κανείς για την καθαρότητα της ψυχής του, δεν πρέπει να σκέφτεται τί θα πουν οι άνθρωποι, αλλά τί θα πει ο Θεός.
Οι άνθρωποι έχουν κριτήρια διαφορετικά από τα κριτήρια του Θεού. Αυτό που κάνουμε για την ψυχική μας καλλιέργεια δεν το κάνουμε για τους ανθρώπους, για να μας επαινέσουν και να μας έχουν ψηλά στη συνείδησή τους, αλλά το κάνουμε για τον Θεό, που μια μέρα θα μας κρίνει για τα έργα μας.
Τότε που θα δώσουμε λόγο για το πώς πολιτευτήκαμε στη ζωή μας. Ο αγώνας για την ψυχική μας καθαρότητα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διατεταγμένα από τον Κύριο, τους αποστόλους και τους Πατέρες της Εκκλησίας.
Ο απόστολος Παύλος, λέει: <<Ουδείς στεφανούται εάν μη νομίμως αθλήση>>. Δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει στην αρετή, αν δεν ακολουθήσει τον δρόμο της νηστείας, της προσευχής και της μελέτης των Θείων Γραφών, που βάδισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Δεν μπορούμε εμείς να χαράξουμε δικό μας δρόμο. Νομοθέτης είναι ο Χριστός και όχι εμείς. Εμείς είμαστε εκτελεστές του νόμου Του. Μόνο ο τέλειος Θεός μπορούσε να δώσει νόμο τέλειο για την σωτηρία μας.
Τον νόμο και την αλήθεια του Χριστού πρέπει να τα διακηρύσσουμε παντού, χωρίς να φοβόμαστε κανένα. Ο απόστολος Παύλος θεωρούσε καύχημά του τον Σταυρό του Χριστού.
Για τους Ιουδαίους ο Σταυρός ήταν σκάνδαλο, για τους Έλληνες ανοησία. Για μας όμως τους χριστιανούς ήταν και είναι δύναμη ακατανίκητη. Στη ζωή σου λοιπόν να μη φοβάσαι κανένα, παρά μόνο τον Θεό.
Γιατι μόνο Αυτός μπορεί να σε βοηθήσει στον αγώνα σου εναντίον της αμαρτίας. Αν ο Θεός δεν στείλει τη χάρη Του, άδικα κοπιάζεις. Οι άγιες Γραφές μας υπενθυμίζουν: <<Εάν μη Κύριος οικοδομήση οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες>>.
Όσο κι αν σκάψει ο γεωργός, αν δεν στείλει ο Θεός τη βροχή, όλος ο κόπος του πάει χαμένος. Το ίδιο συμβαίνει και στην πνευματική ζωή. Μπορεί να θέλουμε και ν' αγωνιζόμαστε για την καθαρότητα της ψυχής μας.
Αν όμως δεν μας βοηθήσει ο Θεός, δεν κάνουμε τίποτε. Γι' αυτό οι πιστοί άνθρωποι πάντα λένε: <<αν θέλει ο Θεός>>. Και ο Θεός οπωσδήποτε θα θελήσει, εφ' όσον Του το ζητήσουμε με ταπείνωση, πολλές φορές.
Σ' ένα σημείο λέει η Αγία Γραφή: <<ου του θέλοντος ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού>>. Γιατι η καθαρότητα της ψυχής έχει σαν προϋπόθεση την ταπείνωση. Η μία αρετή είναι δεμένη σφιχτά με την άλλη.
Στους Μακαρισμούς λέει ο Κύριος ότι ευτυχισμένοι είναι οι ταπεινοί στο φρόνημα και οι <<καθαροί τη καρδία>>. Ακόμη η καθαρότητα της ψυχής συνδέεται και με τη συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας, που είναι εικόνες Θεού.
Δεν είναι σωστό να μιλάμε για καθαρότητα την στιγμή που λερώνουμε την ψυχή μας με την αδιαφορία μας για τους άλλους ανθρώπους. Τέτοια αρετή δεν τη δέχεται ο Χριστός.
Η ασκητική παράδοση αναφέρει ότι αν προσεύχεται ο ασκητής και χτυπήσει κάποιος την πόρτα του κελλιού του πρέπει ν' αφήσει την προσευχή και να βοηθήσει τον αδελφό του.
Χρειάζεται λοιπόν εκτός από την ταπείνωση και η αγάπη για να έρθει η χάρη του Αγίου Πνεύματος στην ψυχή μας.
Οι εντολές του Κυρίου
Όλες οι εντολές του Θεού πρέπει να τις εφαρμόζει ο χριστιανός, και να μην κάνει διάκριση σε μικρές και σε μεγάλες. Γιατι όλες μας τις έδωσε ο Χριστός για τη σωτηρία μας.
Αν μερικές ήσαν περιττές, δεν θα μας τις έδινε καθόλου. Για να μας τις δώσει, σημαίνει ότι πρέπει να τις εφαρμόζουμε όλες, χωρίς εξαίρεση. Και να μη λέμε <<αυτή ή εκείνη δεν είναι και τόσο σπουδαία>>.
Λένε μερικοί π.χ. <<ένα ψεμματάκι δεν είναι μεγάλη αμαρτία>>. Όχι, είναι αμαρτία όπως και οι άλλες, γιατι ο Χριστός είπε ότι Αυτός είναι η Αλήθεια, επομένως απαγορεύεται σ' αυτούς που θέλουν να Του μοιάσουν κάθε ψέμμα, μικρό ή μεγάλο.
Ο σκοπός για τον οποίο ήλθε ο Χριστός στον κόσμο είναι να μας σώσει, αφού πρώτα καθαρίσει την ψυχή μας από κάθε αμαρτία και βγάλει από μέσα μας την κακία που κατατρώει την ψυχή και της αφαιρεί την ουράνια ομορφιά.
Με τις εντολές του ο Θεός θέλει να επαναφέρει την ψυχή μας στην αρχαία κατάστασή της, τότε που ήταν αγνή και καθαρή, όπως βγήκε από τα χέρια Του κατά την ώρα της δημιουργίας.
Όποιος προσπαθεί να εφαρμόσει στη ζωή του τις εντολές του Χριστού, αυτός πραγματικά Τον αγαπά, όπως είπε ο ίδιος: <<ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνος έστιν ο αγαπών με>> και θα τον δοξάσω μια μέρα, στη Δεύτερη Παρουσία μου.
Τις εντολές του Θεού πρέπει να τις εφαρμόζουμε όχι για τον φόβο της κολάσεως ούτε περιμένοντας κάποια αμοιβή, αλλά μόνο από αγάπη προς τον Θεό. Αν εφαρμόζουμε στη ζωή μας τις εντολές του Κυρίου, θα βλέπουν οι άνθρωποι τα καλά μας έργα και θα δοξάζεται ο Επουράνιος Πατέρας μας.
Οι εντολές του Θεού δεν είναι βαρειές γι' αυτούς που αγαπούν τον Θεό, όπως βεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος λέγοντας: <<ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν έστιν>>.
Αυτός που καταργεί και την παραμικρή εντολή του Χριστού, θα ονομαστεί ελάχιστος στη Βασιλεία των Ουρανών. Οι εντολές του Θεού είναι γιατρικά που δόθηκαν απ' Αυτόν για να θεραπεύσουμε τα πάθη της ψυχής μας.
Και όταν χρησιμοποιούμε τα φάρμακα των εντολών του Κυρίου αποκτούμε πάλι την ψυχική μας υγεία. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς την εργασία των εντολών δεν επανέρχεται μέσα μας ψυχική κάθαρση.
Αυτός είναι ο σωστός δρόμος που βάδισαν όλοι οι άγιοι. Επομένως ας μη ζητάμε άλλο τρόπο για να προσεγγίσουμε τον Θεό, παρά αυτόν μόνο που μας παρέδωσε ο Θεός με τις θείες και άγιες εντολές Του.
Η <<δωράν χάρις>> δίνεται στους αγωνιστές του νόμιμου δρόμου της αρετής, σ' αυτούς δηλαδή που κουράζονται και αγωνίζονται να εφαρμόζουν με υπομονή και επιμονή τις εντολές του Κυρίου.
Η καθαρότητα της ψυχής και το πλησίασμα του Θεού θέλουν δουλειά πνευματική. Στον πλούσιο εκείνο που ρώτησε πώς θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή, ο Κύριος απάντησε:
<<Ας μισήσουμε λοιπόν την αμαρτία και ας προσπαθούμε σ' ολόκληρη την ζωή μας να εφαρμόζουμε τις εντολές του Κυρίου, γιατι αυτό είναι το ψυχικό μας συμφέρον και το <<κλειδί>> της Βασιλείας των Ουρανών.
Τ έ λ ο ς
Εισαγωγή στο διαδίκτυο, επιμέλεια, παρουσίαση κειμένου
ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ.
Συνακόλουθες αναρτήσεις εκ του βιβλίου
''Η Άσκηση στη Ζωή μας''
Είκοσι κείμενα για την Ορθόδοξη Πνευματική Ζωή
βασισμένα στους Ασκητικούς Λόγους του Αββά Ισαάκ του Σύρου,
έκδοση της Ι. Μ. Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής, 2006, σελ. 94 - 99.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου