Οι άνθρωποι κρίνουν εξ' όσων βλέπουν
και την κρίση τους επηρεάζει το συμφέρον και σκοτίζει πολλές φορές
η αντιπάθεια, ο φθόνος, η ζηλοτυπία,
την οποία είναι δυνατόν να αισθάνονται.
Ένας και μόνο έχει δικαίωμα και μπορεί να μας κρίνει
αληθινά και ανεπηρέαστα, ο Θεός.
Πάνσοφος και πανταχού παρών,
άγιος και δίκαιος, αποδίδει στον καθένα
ό,τι του ανήκει.
Για εμάς τους ανθρώπους,
η απόφαση έχει εκ των προτέρων εκδοθεί!
Κατέκρινες τους άλλους; θα κατακριθείς και συ,
όχι πλέον από τους ανθρώπους,
αλλά το φοβερότερο, απ΄την Θεία Δικαιοσύνη.
του π. Ευθυμίου Μπαρδάκα
Πολλοί χριστιανοί (ιδιαίτερα γυναίκες) ακόμη και όταν βρίσκονται στην Εκκλησία, ξεχνούν τον σκοπό και την ιερότητα του χώρου και στήνουν κριτήριο και θάπτουν ανθρώπους με τις βρωμερές κρίσεις των και κατακρίσεις των. Και όμως, οι περισσότεροι, ούτε είδηση έχουμε του μεγάλου κρίματος. Ξεχνούμε τη Θεία Δικαιοσύνη, κατακρίνουμε κατά τον πιο ασύστολο τρόπο και ασχολούμεθα αιωνίως με τις υποθέσεις των άλλων. Βρισκόμαστε σε παρέα; Τα ελαττώματα των άλλων παρελαύνουν με πανηγυρικό τρόπο στην συζήτησή μας και η γλώσσα έχει ν' ασχοληθεί με τις ελλείψεις των άλλων. Και θέμα, αν δεν έχουμε, εύκολα το δημιουργούμε φέρνοντας στη μέση τούτο ή εκείνο το πρόσωπο.
Και στήνουμε αμέσως το δικαστήριο και καθόμαστε στη θέση του δικαστού και εκδίδομε την απόφασή μας, χωρίς τον ελάχιστο δισταγμό, ότι παίρνουμε δίκαιες αποφάσεις! Κατ' αυτόν τον τρόπο, τι κάνουμε; Προκαλούμε την οργή του Θεού επάνω μας. Διότι ο Θεός είπε: αν δεν θέλουμε να κριθούμε από την δικαία Του κρίση, πρέπει να μη κρίνουμε τους άλλους. ''Μη κρίνετε, ίνα μη κριθείτε''. Όμως η τήρηση της εντολής δεν είναι εύκολο πράγμα. Μόνο, όταν σκεφθούμε, ότι και εμείς που καθίζουμε τους άλλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου και κηλιδώνουμε την ζωή συνανθρώπων μας, φέρομε στη ράχη μας βαρύτατο φορτίο αμαρτημάτων, τότε και μόνο μπορούμε να συνετισθούμε. Οι Φαρισαίοι (ομοιάζουν όλοι οι συκοφάντες), συνέλαβαν μία αμαρτωλή γυναίκα και ενώ αποφάσισαν να την λιθοβολήσουν, ο Ιησούς Χριστός με μια κουβέντα τους αποστόμωσε: ''Ο αναμάρτητος υμών, είπε, πρώτος τον λίθον επ' αυτήν βαλέτω''. (Ιωάν. Η' 7).
Αλλά, όταν οι άνθρωποι μας κατηγορούν, τι πρέπει να κάνουμε; Τότε ας προσέξουμε, διότι μπορούμε και να ωφεληθούμε. Είμαστε ένοχοι; Ας μετανοήσουμε και ας διορθώσουμε το σφάλμα μας. Κι αν η συνείδησή μας δεν αισθάνεται ενοχή, τόσο το καλύτερο διότι μας κατηγορούν αδίκως και μας παρέχεται η δυνατότητα στην περίπτωση αυτή, συγχωρούντες αυτούς που μας κατέκριναν, να αποσπάσουμε περισσότερο το έλεος του Θεού. Αλίμονο, όμως σε όσους χριστιανούς παίρνουν την θέση του Θεού, για να κρίνουν συνανθρώπους των! Αυτό είναι το μεγάλο αμάρτημα των Χριστιανών, που κατά τα άλλα είναι ''ευλαβείς'' και ''θεοφοβούμενοι'', πιασμένοι όμως στο μεγάλο κρίμα της κατακρίσεως. Στους κόλπους της στρατευομένης Εκκλησίας, υπάρχουν πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, των οποίων τα έργα δεν συμβαδίζουν με την πίστη, σε σημείο να αμφιβάλλεται η σωτηρία της ψυχής των, παρ' όλους τους κόπους και θυσίες των για την Ορθοδοξία.
Πιστεύουν, πως αρκεί να φέρουν τον τίτλο: ''Γνήσιος Ορθόδοξος Χριστιανός'' κι ας έχουν την κατηραμένη συνήθεια να λέγουν: ο Α δεν εκτελεί τα καθήκοντά του, ο Β αθετεί τις υποχρεώσεις του, ο Γ παρανομεί, ο άλλος αδικεί ή δεν φέρεται σωστά. Και στο τέλος βρίσκουν, ότι όλη η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι άλλοι αποτελούν πάντοτε τον στόχο του ελέγχου και της αποδοκιμασίας.
Προκειμένου λοιπόν να ρίψομε και εμείς ''τον λίθον'' κατά των άλλων,
ας σταματήσουμε να δούμε προσεκτικά τα δικά μας κρίματα.
Τότε σίγουρα θα συγκρατηθούμε
και αντί λίθου θα ρίψουμε βλέμμα συμπαθείας
και αληθινής αγάπης.
Ο δίκαιος Θεός βλέπει.
Βλέπει στις καρδιές και όχι στα πρόσωπα μόνο,
όπως οι άνθρωποι.
Και αρκεί, ότι βλέπει.
Ας φροντίσουμε γι' αυτό τον λόγο,
να έχουμε ενώπιον Εκείνου καθαρή συνείδηση,
για να μπορούμε να αντιμετωπίζομε ατάραχοι και
ειρηνικοί
κάθε επίκριση και κατηγορία.
Εισαγωγή στο μονοτονικό σύστημα, επιμέλεια και παρουσίαση ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ.
Άρθρο εκ του προσωπικού Ιστολογίου του π. Ευθυμίου Μπαρδάκα
''ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου